fbpx

Computerwerk en vermoeidheid

Als ik een paar uur achter mijn laptop heb gezeten dan voel ik hoe de computer mij opslurpt.

Mijn hoofd wordt druk, het verlaagd mijn energiepijl en om eerlijk te zijn, het voelt niet fijn. Dat had ik vroeger ook al toen ik nog een baan had waarbij ik 5 dagen in de week 9 uur achter mijn laptop zat. Mijn toenmalige vriendin zij altijd dat al dat computerwerk niet goed is voor mij, dat het mij uitput en moe maakt. Helaas zag ik het toen niet voldoende om het verschil te voelen. Nu merk ik de verschillen.

Vroeger ging ik naar de koffiecorner van het bedrijf waar ik toen werkte, net zoals mijn collega’s die gaar waren van het te lang achter hun computer zitten. Om eerlijk te zijn, werkte dat helemaal niet.

Wat wel werkt is:

  • even naar buiten
  • korte meditatie met een focus op de pauze naar de in-, en uitademing zie ook meditatie
  • mantrameditatie (Japa) van een korte zin (mantra) met een mala. Dit kan je in stilte doen of met geluid, als je geen mala hebt dan kan je je vingerkootjes gebruiken. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat gaat. Ik gebruik er een mala bij.

Japa met een mala

Tijdens mijn laatste 4 weken stilte retraite in November 2018 ben ik begonnen met het doen van Japa met behulp van een mala.

Je hebt vast wel eens een mala gezien. Het is een snoer met 64 of 108 balletjes. Sommige mensen dragen de mala als een ketting.  Een mala is oorspronkelijk bedoelt als hulpmiddel bij het mediteren met een mantra. Je pakt het eerst balletje met je vingers en zegt je mantra stilte of met geluid. Zo ga je alle balletjes af tot je helemaal rond bent geweest. Je houd zo de tel bij en het helpt je om je aandacht te focussen op de mantra.

Japa is een eeuwenoud gebruik dat in veel religies en spirituele omgeving wordt gebruikt om je hoofd (geest) tot rust te brengen. Tijdens japa breng je het hoofd, de geest, in verbinding met het hart met de ziel.

Je zou het ook een gebed kunnen noemen om je te verbinden met de essentie van wie je bent. De absolute realiteit.

Voorbeelden van zinnetjes die je kan gebruiken zijn:

Uit (Tibetaans) boeddhisme:

  • Om tare tu tare soha
  • Gate gate paragate parasamgate bodhi svaha
  • Om Mani padme hum

Uit het Christendom:

  • Lord Jesus Christ, Son of God have mercy with me. 

Je kan een willekeurig zinnetje, een mantra gebruiken die bij je past.  Kies iets  wat je jou inspireert om vanuit het hoofd weer terug te belanden in het hart.

De oefening:

Herhaal de mantra in je hoofd of zeg hem hardop en na elke zinnetje ga je met je vingers naar het volgende balletje van je mala totdat je een ronde hebt gedaan van 64 of 108 balletjes. Geen mala bij de hand? Gebruik je vingerkootjes om te focussen.

Waar:

Je kan het thuis doen nadat dat je bijvoorbeeld 40 minuten achter de computer hebt gezeten of buiten in de natuur. In de auto, vliegtuig, in de rij voor de supermarkt.

Het resultaat:

Na een ronde met een mala voel ik dat ik me meer verbonden met mezelf. Van het hoofd naar het hart. Als ik buiten in de natuur ben dan kan ik na een ronde met de mala, de natuur beter ervaren door het hart. Niet meer gekleurd door het hoofd. De natuur geeft licht. Het helpt mij om beter te focussen.

Door japa en gebed verbind je jezelf met de stilte en wordt je stil en vanuit deze stilte en rust ervaar je meer openheid en ruimte om te verbinden, creatief te zijn, om liefde te ontvangen en te geven.

Waar koop je een mala

 

WhatsApp WhatsApp us